Support & ondersteuning

Wij bieden volledige ondersteuning op de levering van waterontharders.

 

Wij zijn op werkdagen te bereiken via:

Telefoonnummer: 085 – 060 44 50
E-mail: info@watercareholland.nl 

 

Tevens verzorgen wij trainingen waarin u leert de waterontharder zo goed mogelijk te installeren.

Is onthard water slecht voor mijn bloeddruk?

Bij het ontkalken van kraanwater wordt Natrium gebruikt. Natrium is namelijk een onderdeel van het zout (NaCl= NatriumChloride) dat gebruikt wordt om de hars te spoelen. In de volksmond wordt vaak gezegd dat iemand een zoutarm dieet heeft maar eigenlijk is het dus een natriumarm dieet. Feit is dus dat ontkalkt water meer natrium bevat dan niet ontkalkt water. Bij ontharden van de gemiddelde hardheid van 8dH naar 0dH wordt 68 milligram natrium per liter water toegevoegd. Dit is verwaarloosbaar ten opzichte van de 4000 mg Natrium die we per dag gebruiken.

Om gezond te leven hebben we ongeveer anderhalve liter vocht per dag nodig die we halen uit de verschillende dranken die we gedurende de dag drinken. Van die anderhalve liter komt misschien een liter in de vorm van thee, koffie of gewoon water uit de kraan. De rest nuttigen we in de vorm van frisdrank, zuivel, et cetera. Kortom, zo’n 98% van de Natrium consumptie komt uit andere voedingswaren. Dus ja, we voegen wat Natrium toe maar dit heeft een verwaarloosbaar effect.

Is bronwater gezonder dan kraanwater?

In Nederland is het kraanwater van uitstekende kwaliteit als gekeken wordt naar de gezondheidsaspecten. Ons kraanwater is zelfs aan veel strengere kwaliteitseisen onderworpen dan gebotteld bronwater. Gebotteld mineraal- of bronwater voldoet dus niet altijd aan de drinkwaternormen. Ons drinkwater wordt op grond van wettelijke voorschriften op 65 stoffen gecontroleerd. De kwaliteitseisen voor flessenwater zijn omschreven in het Warenwetbesluit Verpakte Waters. Hierin staat slechts van 15 stoffen beschreven wat de maximale of minimale hoeveelheid in het water mag zijn.

Daarnaast kost kraanwater ook nog eens een fractie van bronwater. Kraanwater kost ongeveer 0,1 cent/liter. Bronwater is daarmee minimaal 500x duurder dan kraanwater. Daarnaast is bronwater zeer verschillend van samenstelling en kun je dus nooit claimen dat het gezonder is want wat is gezond? Een voorbeeld: Spa Blauw bevat 5 mg Natrium per liter, Vichy Célestin bevat 1172 mg Natrium per liter. Bij een dieet met een natriumbeperking geldt een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van 2000 mg Natrium per dag. Aangezien we gemiddeld zo’n anderhalve liter water drinken per dag, zit u, als u alleen Vichy zou drinken al bijna aan het maximum. Hoezo gezond? Mocht u echt wat willen doen aan Natriumbeperking neem dan Spa Blauw als u thee of koffie zet of gewoon water drinkt. Doordat dit zeer Natrium-arm is haalt u daarmee ook zeker winst t.o.v. het water dat bij u uit de kraan komt.

Daarnaast wordt veel leidingwater uit de bodem gewonnen en is dus strikt genomen ook bronwater. Zo wordt het kraanwater in Utrecht door Vitens aan dezelfde bron onttrokken als het bronwater van Bar le Duc en Sourcy (Quest juli 2016)

Verwijdert zacht water reeds aanwezige kalk

Dit klopt en daarom wordt zacht water in de vakbladen ook wel agressief water genoemd. Dat klinkt wellicht niet positief maar dat is het wel! Doordat alle kalk uit het water is gehaald kan onthard water de reeds aanwezige kalk in de leidingen, waterkoker, wasmachine etc. opnemen en alles kalkvrij maken. Voor deze eigenschap wordt de term –agressief- gebruikt omdat kalkvrij water net als –agressieve- schoonmaakmiddelen deze reinigende werking heeft. In tegenstelling tot agressieve schoonmaakmiddelen is kalkvrij water daarom zelfs goed voor het milieu. U hoeft deze schoonmaakmiddelen niet meer te gebruiken en u heeft hetzelfde resultaat. Naast agressief water bestaat ook corrosief water. Dit is water met een hoge zuurgraad. Dit water tast koperen leidingen wel aan. Voor verdere uitleg over corrosief water zie de fabel: “Zacht water tast koperen leidingen aan.”